Saturday, October 18, 2008

Zocalo


Zocalo on avar :). Katedraal, mis platsi ääres laiutab, samuti hiiglaslik ja väga kaunis. Põhiosa on ehitatud indiaanipühamu Templo Mayor kividest. Templo Mayor varemed on samuti kiriku kõrval. Eraldatud taraga, sissepääs piletiga. Otsustasin seekord veel proovida oma Teacher kaarti, ja seekord läks läbi. Varemed ja sinna juurde kuuluv muuseum on igati tähelepanuväärne. Veetsin seal üsna kaua aega. Zocalo ise oli tehtud müügiplatsiks, ja müüdi ainult raamatuid. Suurtes valgetes telkides. Kujutlege ette - tohutu plats raamatutega. Ilmselt oli sal miski mess vms.
Edasi läbi Almeda pargi jalutades on näha ilmselgeid maavärinate jälgi - paljud kiviplaadid on räigelt lohki rebitud.

Lõhn, mis oli mu hosteli juures, on kesklinnast kadunud, asendunud uue, senitundmatu aroomiga. Sõin poolkogemata kolmepeesoseid rupskeid ja sain lõhna jälile - ilmselt mingi maitseaine. Väga omapärane lõhn (loe mittemeeldiv). Kesklinn on ilus, puhas.

Astusin juhuslikult ühte poodi, kus põhitoodangu kõrval müüdi halloweeni kraami, ja suurtes hunnikutes. Ilmselt on see püha siin väga trendikas. Ka kuused on juba müügil.
Tequila hinnad algavad 80 rahast, enamasti ikka sellised, mis head vaelja naevad on 200.-
Valik on tohutu. Kes tequila asjatundja on, siis palun soovitage, milline osta. Olen ise nõrk selles küsimuses. Ostsin muuhulgas adapteri (30 raha). Jeerum, no küll mulle meeldib alles rahast rääkida.

Kuna kell oli alles viis ja hirmsati tahtsin veel üht muuseumi külastada, siis valisin Museo de Antropologia. Sest see oli kõige kauem avatud. Kohapeal selgus, et tegelikult kulub selle külastamiseks vähemalt pool päva kui mitte päev. Ilmselt lähen sinna tagasi. Sest tundub, et see on maailma võimsam muuseum (nii oli ka kuskil infolehel kirjas). Millised indiaanikülad ja skulptuurid ja ohhh...

Selliste muljetega paeva lopus on raske hakkama saada, võtsin poest ühe õlle ja kobisin hosteli.

2 comments:

Unknown said...

Koostise järgi jaguneb tequila kaheks: mixto ja 100% agave.

* Mixto’s on kasutatud vähemalt 51% agaavisuhkrut, ülejäänu tohib olla ka mõni muu suhkur.
Sellise segamise ainuke eesmärk on tootmiskulusid madalamal hoida, kvaliteedile mõjub see pigem halvasti.
* 100% agave tohib sisaldada ainult agaavisuhkrut. Kvaliteetse tequila otsimisel on see tähistus heaks alguseks.

Laagerdumise järgi jaguneb tequila neljaks:

* Blanco ehk Silver ehk plata on värvitu ja tammevaadis küpsemata tequila, mis villitakse hiljemalt kahe kuu jooksul pudelisse.
Mitmed puritaanlikumad austajad Mehhikos peavad seda ainukeseks õigeks tequila’ks, kuigi asjatundjad ei pruugi seda arvamust alati jagada.
* Oro ehk Gold ehk joven abogado – samuti noor tequila, mida on kuldseks värvitud karamelli, glükoosi, glütseriini ning erinevate lõhna- ja maitseainetega.
* Reposado –kahest kuust kuni ühe aastani tammevaadis hoitud Blanco. Vaadis hoidmine annab joogile värvi ja lõhnabuketi ning pehmendab maitset, samas säilitab sinise agaavi maitse.
* Añejo ehk Aged – aastast kuni kolme aastani tammevaadis hoitud Blanco.
* Extra Añejo ehk Ultra-Aged ehk Reserva – 2006. aastal loodud kategooria, mis tähistab Añejo’t, mida hoitakse vaadis vähemalt 3 aastat, aga mõnede tootjate poolt ka kuni 8 aastat. Väga kallis ja haruldane jook.

poku said...

Ojee, millised teaadmised. Aitaeh, pilt laeks ysna selgeks.